Super fijn dat je je hebt aangemeld voor het stappenplan. Deze is voor je geschreven om je te leren wat je zelf kunt doen om je puistjes en mee-eters aan te pakken. Er zijn producten die je echt kunnen helpen, maar helaas ook heel veel producten die zeggen speciaal gemaakt te zijn om acne te verminderen, maar maken het alleen maar erger.

Mijn verhaal

Mijn naam is Rachel van Eck. Specialist in het behandelen van acne. Mijn missie is om jou te leren wat je zelf kunt doen om acne te verminderen. Hoe je ervoor zorgt dat je jouw huid weer mooi gaat vinden en vol trots jezelf en al jouw mooie eigenschappen en talenten durft te laten zien.

Vroeger, als tiener zat ik zelf helemaal onder en ik was ook nog eens heel verlegen, droeg niet te hipste kleding. Dat maakte mij super onzeker. Zo jammer, want ik heb wel hele mooie talenten waarmee ik mijn omgeving een stukje mooier kon maken. Ik kon bijvoorbeeld heel goed leren en had een gymnasium advies. Helaas haalde ik het eerst jaar niet. Ik denk omdat ik niet lekker in mijn vel zat, geloofde niet in mijzelf en wat ik kon. Gek, dat zo’n dingetje als een huidaandoening ervoor kan zorgen dat je niet helemaal jezelf bent. 

Focus daarom vooral op wat je kan en wees trots op wie je bent en hoe je eruit ziet. En ga aan de slag om je huid goed te verzorgen, 2 keer 2 minuten (okee, misschien 5 minuten) per dag is genoeg.

Stap 1 – reinigen van je huid

Je huid reinigen zorgt ervoor dat make-up, talg en dode huidcellen worden verwijderd. Ook kunnen producten die je erna aanbrengt beter hun werk doen. Te vaak of met verkeerde producten reinigen, kan je huid irriteren. 2 keer per dag reinigen is voldoende, 1 keer in de ochtend en 1 keer in de avond. Gebruik hiervoor een mild product dat je met water kunt afspoelen. Een milk, olie of gel is prima. Masseer de gezichtsreiniger goed in en spoel het daarna af met lauwwarm water (gebruik eventueel een washandje) en dep je huid droog met een zachte handdoek. Gebruik geen sterk schuimende producten, zeepblokjes of reinigingsdoekjes. Die laatste zijn natuurlijk super handig en prima om make-up te verwijderen, maar reinig dan altijd nog na met een ander product. 

Paula’s Choice Clear Cleanser

Stap 2 – exfolieren / peelen

De tweede stap in de routine is nog niet zo bekend, maar wel super effectief. Kies voor een exfoliant met salicylzuur. Deze stof heeft niet alleen een sterk ontstekingsremmende werking, maar verwijderd ook opgestapelde dode huidcellen aan de oppervlakte van je huid en binnenin de porie. Het maakt je huid super zacht en geeft een mooie glans. Omdat salicylzuur ‘ familie’ van aspirine is, heeft het ook een ontstekingsremmende werking. Het vermindert zwelling en roodheid en helpt zo je huid te helen. Salicylzuur heeft ook een remmende werking op de bacterien die acne veroorzaakt. Al deze eigenschappen samen, zorgen ervoor dat deze stap, echt onmisbaar is bij het tegengaan van acne. Belangrijk voor de werking van salicylzuur is de sterkte van het product. Alleen een concentratie vanaf 0,5% salicylzuur is het effectief voor je huid. Maar 1% of 2% is de beste keus. Ook een heel belangrijke factor is de pH waarde van het product. Deze moet tussen 3 en 4 liggen om goed werkzaam te kunnen zijn. Als er bij de drogist al producten te verkrijgen zijn met salicylzuur, voldoen ze helaas vaak niet aan deze factoren. De producten van Paula’s Choice Skincare, Dr. Jetske Ultee en SPA voldoen in elk geval hieraan.

 

Exfolieren, een onmisbare stap in je routine

Stap 3 – Benzoylperoxide

Als je niet alleen maar mee-eters hebt, maar ook rode bultjes en puistjes met een wit kopje, dan kan je ervan uitgaan dat er ook bacterien groeien. De P. acnes bacterie. Deze zijn van nature (bij iedereen) aanwezig aan de oppervlakte van de huid, zonder dat je daar iets van merkt. Ze voeden zich met dode huidcellen en talg. Als deze in overvloed in je porien aanwezig zijn, gaan ze zich verplaatsen daar naartoe en vermenigvuldigen zich razendsnel. Uiteindelijk veroorzaakt dit een ontsteking. Benzoylperoxide kan de groei van deze bacterie remmen en zo vorming van warm aanvoelende, pijnlijke, rode puistjes verminderen. Er is, bij het gebruik van dit product, een kleine kans op irritatie van je huid, maar dat weegt niet op tegen de voordelen ervan. Als je start met een laag percentage (2,5%) en je brengt een heel dun laagje aan waar nodig is, dan is de kans op irritaties klein. Je kunt het ook eerst om de dag aanbrengen en zo het gebruik langzaam opbouwen. Als je na 2 weken nog geen enkele verbetering ziet, en je hebt geen irritatie (roodheid of droogheid), probeer dan de 5% benzoylperoxide. Het is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek en drogist. Let wel op dat de formule geen alcohol bevat of andere irriterende stoffen. 

Benzoylperoxide + verzorgende/hydraterende stoffen van SPA

Stap 4 – Dagcreme met SPF / nachtcreme

Overdag breng je als laatste stap een dagcreme met zonbescherming aan, ook in de winter, geen uitzondering. Een dagcreme met SPF zorgt ervoor dat je huid wordt gehydrateerd en tegelijkertijd goed beschermd. Je hebt vast wel eens gehoord dat de zon puistjes ‘uitdroogt’ , maar er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor het feit dat de zon acne zou kunnen verbeteren. Sterker nog, zonschade zorgt voor een ontstekingsreactie in je huid (ook al zie je dat niet direct). Irritatie en ontstekingen moet je juist vermijden. Een UV-bescherming zorgt er ook voor dat je huid sneller herstelt van rode en donkere vlekjes na puistjes. Als je bezorgd bent dat een zonnebrandcreme puistjes veroorzaakt, zoek dan naar een luchtig product, deze zijn er zeker. Nog mooier zou zijn als je creme ook nog werkstoffen heeft die kalmerend zijn en roodheid verminderen. 

Als je een vette huid hebt, zou je voor de nacht misschien niet zo snel denken aan een extra laagje creme. Toch zou ik het wel adviseren. Al is het niet zozeer om je huid te voeden, maar wel voor de herstellende, verzachtende en kalmerende stoffen voor je huid. En stoffen die rode vlekjes na puistjes sneller doen vervagen. Denk aan zoethoutwortel, groene thee, niacinamide,  Vitamine C, havermout. De nachtverzorging hoeft niet perse romig of vettig te zijn. Er zijn bijvoorbeeld ook luchtige fluides, gels en lotions te vinden, die heel snel in je huid trekken en geen vettig aanvoelend laagje achterlaten.

Luchtige gelformule voor de nacht van Paula’s Choice Skincare

Stoffen om te vermijden

Helaas worden er vaak irriterende stoffen toegevoegd aan cosmeticaproducten. Zelfs aan producten die speciaal ontwikkeld zouden zijn om puistjes te verminderen. Deze doen niets voor je huid, sterker nog, ze maken je huid roder, droger of veroorzaken juist puistjes of meeeters. Als je een product koopt, doe jezelf een plezier en kijk eerst op de INCI lijst van het product (ingredientenlijst). Als een van de volgende stoffen in het product zit, laat het dan staan. Het is echt zonde van je geld (en je huid) om het aan te schaffen: 

Alcohol (zit vaak in toners, maar ook in cremes), menthol, eucalyptys, etherische olien, lavendel, bergamot, citrus achtige stoffen, parfum, toverhazelaar.

Nu is het aan jou

 Je hebt van mij nu een mooi en helder stappenplan gekregen. Als je deze 4 stappen 2 keer per dag volgt, dan kan het bijna niet anders, dan dat jouw huid er een stuk rustiger en gladder gaat uitzien. Bovendien krijgt het een hele mooie glow. Echt heel belangrijk is dat je consequent bent en het ook even gaat volhouden. Hoewel je na een week of 3 al moet kunnen zien dat de puistjes en meeeters verminderen, duurt het vaak wel een maand of 3 voor een echt heel duidelijk verschil. Onthoud goed: veranderingen zijn niet gemakkelijk, maar je zult er heel blij mee zijn als je het gaat volhouden. Dus, sta ’s ochtends ietsje eerder op zodat je genoeg tijd hebt voor je huidverzorging. En in de avond, in plaats op de bank hangen of op insta stories bekijken, ga jij eerst even naar de badkamer voor een rustig momentje voor jezelf. Zet een lekker muziekje op en volg de 4 stappen voor de avond. Je zult jezelf erna echt beter voelen. Je huid voelt weer helemaal fris en schoon voor de nacht. 

Gratis proefbehandeling

Het kost wat tijd om erachter te komen welke producten voor jouw huid goed werken. En om te leren hoe je lijstjes met werkstoffen moet lezen. Wil je zo snel mogelijk een verbetering van je huid zien en samen met een professional aan de slag? Je staat er dan niet alleen voor en je zal sneller je doel bereiken. Een zuivere, stralende huid en een stukje meer vertrouwen in jezelf. Vraag een proefbehandeling aan in mijn praktijk. Ik kijk goed naar je huid en zal je daarna een advies geven. Je ervaart een gezichtsbehandeling (deel van je gezicht) en mag een travelsize product mee naar huis nemen om een paar weken te testen. Ik werk met de producten van Paulas Choice Skincare en SPA.

Lotgenoten ontmoeten?

Op Facebook vind je een community voor lotgenoten, die acné / een onzuivere huid hebben. Hierin kan je jouw ervaringen delen, elkaar inspireren en ben ik regelmatig live te zien om jouw vragen te beantwoorden.

Heb je direct een vraag? Via What’s App ben ik dagelijks bereikbaar: 06-55333564