Acnebehandeling

Een zuivere, gladde huid

Of je nu heel veel ontstekingen hebt of eens per maand wat puistjes of mee-eters. Een onzuivere huid kan je flink bezig houden en onzeker maken. Het is niet te verbergen, ook al breng je een dikke laag make-up aan, je ziet het er altijd doorheen. Je bent je er heel bewust van, omdat het er altijd is. Als je in de spiegel kijkt zie je het, als je je huid verzorgt of gewoon even aan je gezicht komt, voel je het. Je probeert van alles uit op je gezicht in de hoop dat de puistjes snel zullen verdwijnen. Van een crème die de huisarts je voor heeft geschreven tot een lotion waarvan die bekende vlogger helemaal enthousiast over is.

Er is helaas niet 1 wondermiddel op de markt dat binnen een week al je puistjes kan laten verdwijnen. Was het maar zo simpel, dan zou er nu niemand meer zijn met puistjes. Er zijn verschillende werkstoffen die je nodig hebt hiervoor en die kunnen niet allemaal in 1 product worden gestopt. Daarnaast is er geen kant en klare oplossing die voor iedereen werkt. Het kan echt een zoektocht zijn naar de juiste combinatie van producten.

De oorzaak

Omdat acné verschillende oorzaken heeft, werkt een behandeling of een combinatie van producten pas echt, als je alle oorzaken aanpakt.

  • De verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke hormonen is uit balans
  • De uitgang van de poriën wordt geblokkeerd door dode huidcellen, waardoor talg zich ophoopt
  • Door de ophoping van talg in de poriën, voelen bacteriën zich heel prettig en gaan zich vermenigvuldigen
  • Hierdoor ontstaat een ontstekingsreactie rondom de porie, de huid wordt rood en pijnlijk

 

 

 

 

De talgklieren worden aangestuurd door het mannelijke hormoon. In de pubertijd staat de hormoonhuishouding op zijn kop, maar ook bijvoorbeeld in de menopauze zijn er veel veranderingen. Dit kunnen we niet beïnvloeden. De andere drie punten gelukkig wel.

De behandeling

Tijdens de behandelingen worden onzuiverheden verwijderd, waardoor het talg zich niet verder kan ophopen. Daarna wordt een peeling aangebracht. Een laagje met dode huidcellen wordt dunner en de uitgang van de porie niet meer geblokkeerd. Hierdoor kan het talg makkelijker naar buiten vloeien. Thuis kan je dit proces nog verder verbeteren door dagelijks een exfoliant met salicylzuur te gebruiken. Dit product lost dode huidcellen op en werkt ontstekingsremmend.

De groei van bacteriën kan je tegengaan door bijvoorbeeld antibiotica te gaan gebruiken. Dit kan oraal of in de vorm van een lotion om aan te brengen op je huid. Dit kan een huisarts je voorschrijven. Ook benzoylperoxide werkt goed om de groei van bacteriën te remmen. Dit is zonder recept te verkrijgen met de apotheek of drogist.

Voor thuis

Een voorbeeld van een  goede verzorgingsroutine is:

  • Een milde (niet sterk schuimende) gezichtsreiniger
  • Exfoliant met salicyluur
  • Benzoylperoxide
  • Overdag een dagcrème met minimaal SPF30 en eventueel in de avond een luchtige hydraterende creme

Ik raad je ook aan om eens kritisch te kijken naar de producten die je nu gebruikt. Zitten de volgende ingrediënten erin, dan kan je ze beter niet meer gebruiken: parfum, alcohol, menthol, eucalyptus, lavendel, citrusachtige stoffen, bergamot, essentiële oliën. Deze stoffen irriteren je huid. Ook natuurlijk geurstoffen zoals limonene en citronellol kunnen door irritatie de acne verergeren.

Gratis intake

Tot slot wil ik je nog het volgende meegeven. Vaak wordt gezegd dat acne iets is dat nou eenmaal bij de leeftijd hoort en dat je daardoor heen moet. Neem daar alsjeblieft geen genoegen mee. Er is echt iets aan te doen door jouzelf. Het is niet gemakkelijk en het gaat niet vanzelf, maar het kan wel. Ik heb er vroeger erg veel last van gehad. Ik weet hoe onzeker je je kunt voelen. Hoe het je kan tegenhouden om uit te gaan, nieuwe vrienden te maken en jezelf te ontwikkelen in je studie of creativiteit.

Dit is een voor mij een motivatie geweest om mij hierin te specialiseren. Ik zou niet willen dat je dezelfde fout maakt als ik, maar ga ervoor! Kom langs in mijn praktijk. Ik werk graag samen met jou toe naar een gezonde, gladde en frisse huid. Een intake is vrijblijvend en helemaal gratis. Mocht er daarna geen klik zijn, no worries.

Workshops

Vind je de drempel iets te hoog? Kom dan eens naar een workshop op een vrijdag avond. Samen met anderen leer je wat er nou precies gebeurt in je huid als je acne hebt. Je leert de feiten en fabeltjes, wat werkt en wat niet en wat een schoonheidsspecialist en een huisarts voor je kan doen. Je kunt producten uitproberen en krijgt een leuke goodiebag mee naar huis. Neem gerust je moeder, vriend/vriendin mee.  Aanmelden kan via onderstaand formulier. Bij voldoende aanmeldingen kan ik een datum plannen.

Tarief behandeling: € 45,00 (duur +/- 45 min.) Bij aanvullende verzekeringen worden de behandelingen vaak (deels) vergoed door zorgverzekeraars.