Acnebehandeling

Acnébehandeling

Of je nu heel veel ontstekingen hebt of eens per maand wat puistjes of mee-eters. Een onzuivere huid kan je flink bezig houden en onzeker maken. Het is niet te verbergen, ook al breng je een dikke laag make-up aan, je ziet het er altijd doorheen. Je bent je er heel bewust van, omdat het er altijd is. Als je in de spiegel kijkt zie je het, als je je huid verzorgt of gewoon even aan je gezicht komt, voel je het. Je probeert van alles uit op je gezicht in de hoop dat de puistjes snel zullen verdwijnen. Van een crème die de huisarts je voor heeft geschreven tot een lotion waarvan die bekende vlogger helemaal enthousiast over is.

Het werkt allemaal niet echt goed als je maar 1 product probeert en bovendien moet je vaak echt even geduld hebben voordat je kan zeggen of iets werkt voor je of niet (hoe moeilijk dat soms ook is).

Omdat acné verschillende oorzaken heeft, werkt een behandeling of een combinatie van producten pas echt, als je alle oorzaken aanpakt. En dat is helaas niet allemaal in 1 potje te stoppen. Acné ontstaat doordat:

  • De verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke hormonen uit balans is
  • De uitgang van de poriën wordt geblokkeerd door dode huidcellen
  • Door de ophoping van talg in de poriën, bacteriën zich heel prettig voelen en zich gaan vermenigvuldigen
  • Een ontstekingsreactie ontstaat hierdoor

De talgklieren worden aangestuurd door het mannelijke hormoon. In de pubertijd staat de hormoonhuishouding op zijn kop, maar ook bijvoorbeeld in de menopauze zijn er veel veranderingen. Dit kunnen we niet beïnvloeden. De andere drie punten gelukkig wel.

Tijdens de behandelingen worden onzuiverheden verwijderd en daarna wordt een peeling aangebracht, waardoor het laagje met dode huidcellen dunner wordt. Hierdoor kan het talg makkelijker naar buiten vloeien. Thuis kan je dit proces nog verder verbeteren door dagelijks een exfoliant met salicylzuur te gebruiken. Dit product lost dode huidcellen op en werkt ontstekingsremmend.

De groei van bacteriën kan je tegengaan door bijvoorbeeld antibiotica te gaan gebruiken. Dit kan oraal of in de vorm van een lotion om aan te brengen op je huid. Ook benzoylperoxide werkt goed om de groei van bacteriën te remmen. Dit is zonder recept te verkrijgen met de apotheek of drogist.

Een voorbeeld van een  goede verzorgingsroutine is:

  • Een milde (niet sterk schuimende) gezichtsreiniger
  • Exfoliant met salicyluur
  • Benzoylperoxide
  • Dagcrème met minimaal SPF30

Ik raad je aan om eens kritisch te kijken naar de producten die je nu gebruikt. Zitten de volgende ingrediënten erin, dan kan je ze beter niet meer gebruiken: parfum, alcohol, menthol, eucalyptus, lavendel, citrusachtige stoffen, bergamot, essentiële oliën. Deze stoffen irriteren je huid.