Verbrand door de zon?

 

Iedereen weet hoe het voelt als je huid verbrand is door de zon. Het is een naar gevoel. Natuurlijk is het beter om het te voorkomen, dan te genezen. Maar mocht het je toch overkomen, dan zijn er gelukkig een aantal dingen die je kunt doen, om je huid te helpen met herstellen.

Wat je kunt doen:

Het eerste teken van verbranding is een rode kleur. De volgende 12 tot 24 uur ontwikkeld de verbranding zich verder. Daarom is het belangrijk om direct actie te ondernemen zodra je merkt dat je bent verbrand.

  • Koel je huid een aantal uren met een koud, nat gastendoekje of met een coolpack, gewikkeld in een handdoek (nooit direct op je huid). Dit helpt de warmte uit je huid te halen en de roodheid te verminderen. Breng daarna voorzichting een toner aan met kalmerende werkstoffen.
  • Breng regelmatig een luchtige crème aan met herstellende en kalmerende stoffen, zoals groene thee, zoethoutwortel, bisabolol, haverextract, allantoïne.  Aloë Vera is bekend als wondermiddel bij verbranding, maar je huid heeft echt wel wat meer nodig dan alleen aloë vera.
  • Zorg ervoor dat je huid niet meer in de zon komt en drink veel water om uitdroging te voorkomen.

Wat je beter niet kunt doen:

  • Breng een coolpack niet direct aan op je huid. Dit is te koud en doet je huid geen goed. Wikkel het in een hand- of theedoek.
  • Breng geen crèmes aan waar parfum in zit of menthol. Menthol wordt vaak aan aftersun creams toegevoegd vanwege de zogenaamde verkoelende werking. Geurstoffen en menthol kunnen huidirritaties geven en het herstel hiermee vertragen.
  • Alleen luchtige toners of lotions zijn in dit geval fijn voor je huid. Vettige balms zoals vaseline en bodybutters sluiten je huid een beetje af en op die manier kan de warmte niet goed je huid verlaten.

Wanneer je naar een huisarts moet gaan:

Als je ernstig bent verbrand, kan je het beste advies vragen aan een huisarts. Bijvoorbeeld als er blaren ontstaan, je misselijk wordt of een verhoging hebt.

Voorkomen is beter dan genezen:

  • Breng ELKE dag een product aan met een zonbescherming van minimaal SPF30.
  • Doe dit 15 tot 20 minuten voordat je naar buiten gaat.
  • Herhaal dit, zeker als je veel buiten bent, veel zweet of hebt gezwommen.

 

 

Bron: Paulaschoice.com