Hoe kies in mijn exfoliant?

Melkachtige exfoliant met vier soorten AHA’s voor
een stralende, jonger uitziende huid

Heb je besloten om de vele voordelen van een exfoliant eens te onderzoeken? Dan is de volgende stap om te kijken welke soort exfoliant jouw huid het mooist maakt.

AHA of BHA?

Er zijn verschillende soorten zuren, die gebruikt worden in cosmeticaproducten. De 3 waar het meeste onderzoek naar is gedaan zijn glycolzuur, melkzuur (AHA) en salicylzuur (BHA). Van deze 3 weten we zeker dat ze veilig zijn om te gebruiken en dat ze meerdere positieve effecten hebben voor je huid.

In de regel geldt het volgende:

  • Normaal tot droge huid: glycolzuur/melkzuur
  • Zonbeschadigde huid: glycolzuur/melkzuur
  • Pigmentvlekjes: glycolzuur/melkzuur
  • Gecombineerde/vette huid: salicylzuur
  • Rode/gevoelige huid: salicylzuur
  • Rosacea: salicylzuur
  • Mee-eters en/of puistjes: salicylzuur
  • Keratosis Pilaris: salicylzuur

Maar wat nu als meerdere kenmerken passen bij jouw huidbeeld? Mijn huid is  bijvoorbeeld snel rood en gevoelig (BHA) en ik krijg wat pigmentvlekjes in mijn gezicht door de zon (AHA).

Kies, als je een van de kenmerken hebt die past bij salicylzuur, dan altijd voor BHA. BHA zorgt nml ook voor het verminderen van vlekjes (bruine en rode vlekjes) en voor een beter gehydrateerde huid.

Ik gebruik dagelijks een product met salicylzuur en een maal per week breng ik een wat sterkere exfoliant aan met glycolzuur.

De 2 producten mengen kan ook, mits ze dezelfde textuur hebben, maar da’s echt voor gevorderden.

Hoe ziet een exfoliant eruit?

Ik werk met de producten van Paula’s Choice Skincare en zij hebben een aardig uitgebreid assortiment. Het kostte mij dan ook wat studie uurtjes voordat ik alle producten goed kende. Zij hebben exfolianten in vloeibare vorm (wat wij kennen als lotion), in gel en crèmevorm. In principe zijn er voor de keuze hiervoor geen regels. Het is maar net waar je persoonlijke voorkeur naar uit gaat.

Over het algemeen vind je waarschijnlijk een crème fijn als je een droge huid hebt en een luchtig product fijn als je huid wat sneller vet wordt.

Wanneer breng ik het aan?

Een exfoliant breng je dagelijks aan na het reinigen van je gezicht, voordat je serums en moisurizer aanbrengt. Het maakt niet uit of je dit in de ochtend of avond doet. Als gevorderde gebruiker, en als je huid het toelaat, kan je het zelfs 2 keer per dag aanbrengen. Zeker als je een exfoliant gebruikt om puistjes en meeëters te verminderen, is dat aan te raden.

Oh ja, nog een laatste dingetje. Als je gaat zoeken naar een exfoliant, kan je bij mijn praktijk terecht. Ga je liever zelf op zoek, let er dan alsjeblieft op dat in het product geen irriterende stoffen zitten. Zoals alcohol, parfum, natuurlijke geurstoffen zoals citrus, lavendel en eucalyptus. Deze stoffen worden vaak toegevoegd om het product langer houdbaar te maken of het een lekkere geur te geven, maar ze irriteren je huid ook. Hier wordt je huid zeker niet mooier van. 

Je ziet, keuze genoeg. Kom je er niet uit, dan help ik je graag. Het enige dat je hoeft te doen hiervoor is op de contactknop drukken en je vraag stellen. Ik mail of bel je zo snel mogelijk terug.

Love your Skin!

Liefs, Rachel