Exfoliëren voor een stralende huid

Exfoliant en body cream voor het lichaam van Paula’s Choice Skincare


Maart staat bij Schoonheidssalon Etre Belle in het teken van exfoliëren. Als ik zeg scrubben, dan weet iedereen waar ik het over heb, maar exfoliëren roept waarschijnlijk vraagtekens bij je op. Ik ga je deze maand alles uitleggen hierover. Deze week: wat is een exfoliant en waarom zou iedereen, ook jij, het moeten gaan gebruiken?

Als je een superzachte, heldere en zuivere huid wil hebben, dan is een exfoliant onmisbaar in je verzorgingsroutine. Bovendien kunnen de producten die je daarna aanbrengt, beter worden opgenomen door je huid. Dubbel voordeel. Voor iedereen is er wel een passende variant, zelfs als je een gevoelige huid hebt. Een exfoliant vervangt de bekende scrubcrème. Het is zoveel effectiever en ook nog eens zachter voor je huid. En het is gemakkelijker in gebruik.

In een exfoliant zitten ingrediënten die de dode huidcellen, aan de buitenkant van je huid, losweken. Daarom spoel je het ook niet af. Je brengt het aan, laat de werkstoffen hun werk doen en als je in de ochtend of avond je gezicht gaat reinigen, spoel je het er weer af. Makkelijker kan niet.

De meest bekende ingrediënten die worden gebruikt in exfolianten zijn glycolzuur en salicylzuur. Naar deze 2 stoffen is al veel onderzoek gedaan en het is bekend dat ze daadwerkelijk je huid mooier en gladder maken. Belangrijk is wel dat er genoeg van de stof in zit en dat de pH waarde van het product laag genoeg is om ook echt goed werkzaam te kunnen zijn (tussen 3 en 4). Dit staat echter niet altijd op de verpakking. Kom je er niet uit, neem dan contact op met de producent.

  • Glycolzuur: 5 tot 8% voor dagelijks gebruik, evt. 10% voor een wekelijkse boost voor je huid
  • Salicylzuur: 1 tot 2% voor dagelijks gebruik

Een exfoliant geeft van alle verzorgingsproducten het snelst een zichtbaar effect. Het kan al in 1 nacht. Je zult merken dan je huid heel zacht aanvoelt, en er heel fris uitziet.

Hoe gebruik ik een exfoliant?

Je brengt een exfoliant aan na je gezichtsreiniger en eventueel toner. Nadat deze is ingetrokken, kan je verder met het aanbrengen van je serum en/of crème. Heb je nog nooit een exfoliant gebruikt, laat je huid dan rustig wennen hieraan. Door in het begin het product 2 of 3 keer per week aan te brengen. Gaat het goed, dan kan je het wat vaker aanbrengen. Irriteert het, doe dan een stapje terug. Iedereen is gebaat bij het gebruik van een exfoliant. En als je je houd aan het advies om het rustig op te bouwen, dan kan bijna iedereen hieraan wennen en het zonder irritaties gebruiken.

Meer dan verwijderen dode huidcellen

Regelmatig exfoliëren zorgt dus voor een gladdere huid en mooie glow. Maar dat is niet het enige. Het zorgt onder andere ook voor:

  • Verbeteren van de huidstructuur doordat de collageenopbouw wordt gestimuleerd
  • Verminderen van pigmentvlekken
  • Voorkomt verstopping van de talgklieren, waardoor het ontstaan van puistjes wordt verminderd
  • Verbetert de vochthuishouding
  • En volgens de literatuur kan glycolzuur ook (mits gebruikt in combinatie met zonnebrandcrème) de kans op huidkanker verminderen

Volgend week leg ik uit hoe je de juiste exfoliant voor jouw huidtype kiest. Wil je dit artikel niet missen? Stay tuned op Facebook of Instagram.

Heb je al eerder vragen? Ik beantwoord deze graag voor je.