Een gezonde huid voelt zacht en soepel aan en beschermt je goed tegen invloeden van buitenaf. Maar wat als je huid droog en beschadigd is? Wat gebeurt er dan en wat kun je doen om het te verbeteren?
De kenmerken van een droge huid zijn: een trekkerig, oncomfortabel gevoel, soms schilfertjes en jeuk. Vaak ziet je huid er ook wat dof uit. Een droge huid heb je het hele jaar door. Het is een huidtype dat bij je hoort.
Heb je deze kenmerken af en toe, bijvoorbeeld in de wintermaanden of na een saunabezoek, dan heb je waarschijnlijk een vochtarme huid.
Een stukje anatomie
Over je huid ligt een soort filmpje (je huidbarrière). Eenvoudig gezegd, kan je het zien als een gemetseld muurtje van bakstenen. De baksten zijn dode huidcellen en het cementlaagje ertussen bestaat vooral uit vetzuren, ceramiden en cholesterol.
Deze natuurlijke vetten zorgen samen voor een ondoordringbaar laagje dat de steentjes goed bij elkaar houdt. Zoals op de linker afbeelding. Heb je een sterke huidbarrière, dan kan je dat ook voelen en zien. Je huid voelt soepel, zacht en glad. Het kan zich goed beschermen tegen indringers van buitenaf zoals bacteriën en schimmels. En het zorgt ervoor dat je huid goed gehydrateerd is. Vocht dat in je huid zit kan niet meer ontsnappen naar buiten vanwege het waslaagje op je huid.
Neemt de hoeveelheid ceramiden af, dan wordt de barrièrefunctie minder sterk. Hoe komt dat nu en wat kan je eraan doen?
Een van de grootste oorzaken van een droge huid is de zon. Zonnestralen zorgen ervoor dat jouw huidbarrière wordt beschadigd en niet meer goed zijn werk kan doen. Ga maar eens na. Heb je wel eens goed gekeken naar de delen van je huid die nauwelijks zon zien? Zoals de binnenkant van je armen of je billen? Deze zien er vaak mooi glad uit en zijn zelden of nooit droog.
Dit moet je vooral niet doen
Er is ook een mogelijkheid dat jouw droge huid wordt veroorzaakt door verzorgingsproducten die irriterende of uitdrogende stoffen bevatten. Daarom hier een lijstje met stoffen / dingen die je moet VERMIJDEN:
- Zeep in de vorm van een blokje (alle soorten, ook die met natuurlijk stoffen)
- Uitdrogende cleansers die je huid een trekkerig gevoel geven na het reinigen
- Producten met irriterende stoffen zoals alcohol, pepermunt, eucalyptus, lavendel, citrus en parfum (ook essentiële oliën)
- Lange douches met heet water of stoombaden
- Scrubs met een grove, onregelmatige korrel zoals stukjes fruit, noten of zoutkorrels
- Loofahs
- Zonnebaden (buiten en onder een zonnebank) zonder zonnebrandcrème
Al deze dingen irriteren je huid, wat er voor zorgt dat jouw beschermlaagje wordt beschadigd. Dit zorgt er weer voor dat je huid gemakkelijk vocht verliest en het vochtgehalte in je huid niet meer optimaal is.
Dit kan je helpen
Nadat je kritisch hebt gekeken naar jouw verzorgingsproducten en evt. dingen uit je routine hebt gehaald, is het tijd voor de volgende stap. Toevoegen wat nodig is om je huidbarrière te versterken.
- Gebruik overdag een crème met SPF30 of hoger, ook in de wintermaanden
- Gebruik in de avond een crème die boordevol stoffen zit , die jouw huid sterker maakt en de natuurlijke vetten in je huid kan aanvullen, zoals omega vetzuren, ceramiden, glycerine, cholesterol, sheaboter
- Breng regelmatig een exfoliant aan met glycolzuur of salicylzuur (ipv een scrubcrème). Deze helpt met het verwijderen van dode huidcellen. Het maakt je huid gladder en zorgt ervoor dat de crèmes, die je daarna aanbrengt, beter kunnen worden opgenomen.
- Als je een zeer droge huid hebt, kan je een paar druppels olie toevoegen aan je nachtcrème of serum. Of breng een extra laagje aan onder je nachtcrème voor extra voeding.
- Vergeet je lippen niet! Deze zijn heel gevoelig voor droogte. Breng altijd een laagje vet hierop aan, ook ’s nachts. Overdag werkt een hydraterende lipstick of gloss ook heel goed om je lippen soepel te houden. Voor de wintersporters onder ons, kijk naar een lippenbalsem met SPF.
- Plaats een luchtbevochtiger in je huis. Zeker in de wintermaanden, als je vaak de verwarming hebt aan staan, kan de lucht in huis droog worden. Zet deze bijvoorbeeld in je slaapkamer. Daar breng je doorgaans de meeste uurtjes door als je thuis bent.
Met de kennis die je nu hebt, moedig ik je aan om eens kritisch te kijken naar de producten die je nu gebruikt voor je huid. Zitten hier producten tussen die je huid droger zouden kunnen maken? Laat deze dan weg en vervang ze voor producten die je huid helen en verzachten. Stapje voor stapje zal jouw huid soepel, zacht en weer stralend worden.
Heb je zojuist iets gelezen wat een echte eye-opener was voor jou? Ik ben heel benieuwd, laat het mij weten in een reactie hieronder. Ik beloon elke reactie met een beoordeling van één van de producten die je nu gebruikt voor je huid.
Omdat het een hele klus is om een ingrediëntenlijst te ontcijferen en omdat ik je graag een stapje verder breng naar een gezonde, sterke huid.
Liefs, Rachel
Hallo Rachel,
Ik heb je artikel op de site van professionalskincare.nl gelezen. Ik heb die site gevonden door jouw naam in te tikken. Ik heb het artikel gelezen en vind het heel duidelijk en informatief. Het geeft een handvat om eens kritisch naar je huid te kijken. De aanbevelingen die je geeft zijn simpel maar wel effectief. Je omschrijft het vriendelijk, niet opdringend en de uitnodiging om contact op te nemen voor meer informatie over de keuze voor het beste product, is klantvriendelijk. Je artikel is geen verkooppraatje maar eerlijke informatie.
Liefs Marijke.
Bedankt voor het delen van deze tips voor een droge huid. Ik merk dat het weer veel invloed heeft op mijn huid. Ik ga in ieder geval letten op mijn verzorgingsproducten en de juiste producten kiezen die mijn huid de juiste verzorging geven. Ook ga ik mij verdiepen in huidtherapie.
Graag gedaan Marie, je zult vast merken dat het beter gaat met wat kleine veranderingen. Als ik je kan helpen met productadvies, dan doe ik dat graag.