Huidveroudering is vaak het eerst zichtbaar rond je ogen. Een goede huidverzorging is daarom op die plaats onmisbaar. Maar… je hoeft lang niet altijd een speciale oogcrème te gebruiken.

 

Oogcrèmes worden vaak gepresenteerd als ‘speciaal’ voor de gevoelige, dunne huid rond de ogen. We weten dat de huid rond je ogen inderdaad dunner en gevoeliger is. En vaak ook droger omdat er minder talgklieren aanwezig zijn. Daarom is het belangrijk dat je producten aanbrengt zonder irriterende stoffen. Maar eerlijk, zou je die wel aanbrengen op de rest van je gezicht?

Verschil met gezichtscrème

Er is geen enkel bewijs dat oogcrèmes zo anders zijn qua werkstoffen dan gezichtscrèmes. Als ik kijk op de ingrediëntenlijst naar de verschillen tussen moisturizers voor het gezicht en oogcrèmes, dan zie ik vaak weinig verschillen, behalve dat je voor een heel klein potje oogcrème veel betaalt.

Als de huid rond je ogen niet veel anders is, dan die van je gezicht heb je echt geen speciale oogcrème nodig. Als je een goed geformuleerde gezichtscrème hebt met anti-oxidanten en herstellende werkstoffen, dan kan je die ook onder je ogen aanbrengen.

Wanneer is een oogcrème wel nodig?

Als je huid rond je ogen echt anders is dan de huid van je gezicht. Bijvoorbeeld als je alleen op die plaats pigmentvlekken hebt of donkere kringen. Of als je gezichtshuid vet is en de huid onder je ogen droog. Dan zou je kunnen kiezen voor 2 verschillende moisturizers. Een fluide of gel voor je gezicht en een wat meer voedende crème voor de huid rond je ogen.

Zonbescherming

Kies je toch voor aparte oogcrème? Breng daar altijd een laagje met een zonnefilter overheen. Dit wordt meestal niet toegevoegd aan oogcrèmes. Als je de kwetsbare huid rond je ogen niet beschermt, worden problemen alleen maar erger. UV stralen zorgen ervoor dat collageen sneller wordt afgebroken en maakt de huid rond je ogen zo dunner en nog gevoeliger. Ook rimpels en pigmentvlekken ontstaan sneller.

Verjongende ingrediënten, o.a. 

  • Vitamine C – verheldert pigmentvlekken, stimuleert collageen aanmaak
  • Ceramides – versterkt de tere huid rond de ogen
  • Retinol – verzacht fijne lijntjes en rimpels en vermindert zonschade
  • Niacinamide – verfijnt de huidstructuur en verheldert donkere kringen
  • Zoethoutwortel – kalmeert een gevoelige huid en verheldert een doffe teint